|
Help mijn sticker is losgelaten door de sneeuw: hoe kan dat? |
|
|
|
Een van onze medewerkers had een sticker op de auto zitten. Na een dik pak sneeuw liet de bovenlaag van de sticker uit zichzelf los. Hoe kan dat? In dit blog leggen we dat uit. Ook geven we tips hoe je zoiets kunt voorkomen. |
Een sticker laat niet zomaar los door sneeuw. Als het toch gebeurt, komt dat door meerdere factoren. Dit fenomeen - ook wel gletsjereffect genoemd - komt vaker voor bij stickers die op een verticale of schuin aflopende ondergrond zijn geplakt, zoals op een raam of een motorkap.
Met de verkeerde temperatuur geplakt
Als een sticker bij een te koude temperatuur is geplak, kan die loslaten. De minimale plaktemperatuur voor een sticker is 10 graden boven nul. Is het kouder, dan hecht de lijm niet goed. In het blog Stickers plakken met koud weer is niet verstandig vind je daar meer informatie over.
Kou heeft het hechtingsproces beïnvloed
Een andere oorzaak kan zijn dat een sticker twee weken of korter voor de sneeuwval is opgeplakt. De sticker is dan nog niet voldoende gehecht. Komt er daarna sneeuw, dan kan de sticker loslaten. Ook kan het hechtingsproces vertraagd zijn door de kou. Zo'n situatie kan zich voordoen als de sticker wel met de juiste temperatuur is geplakt, maar meteen daarna in een te koude omgeving is gekomen. Stel dat je een auto na het plakken van een autosticker meteen buiten zet bij temperaturen onder de 10 graden, dan vertraagt de kou het hechtingsproces.
De kwaliteit en leeftijd van het materiaal
Het gletsjereffect komt vaker voor als de stickers gemaakt zijn van reflectiefolie die zes à zeven jaar oud is. Daarnaast speelt de leeftijd van de sticker een rol. Zit een sticker al een jaar of vijf opgeplakt en wordt die veel blootgesteld aan uv-licht, dan kan de toplaag van de sticker brozer worden. Dat vergroot de kans dat bevroren sneeuw aan de sticker gaat hechten.
De dikte van de sticker heeft effect
Stickers met een dikte van 150 mu en meer laten ook sneller los dan dunnere stickers. Mu wordt ook wel micron genoemd en is een duizendste deel van een millimeter. De folie die wij gebruiken is maximaal 70 mu dik. Laat je daar een laminaat over aanbrengen dan wordt de totale dikte van de sticker 140 mu.
Weersinvloeden die een rol spelen
De weersomstandigheden hebben ook invloed. Factoren die een rol spelen zijn:
- soort sneeuw (nat/droog);
- temperatuur (vorst/dooi);
- hoeveelheid sneeuw.
Is er eerst natte sneeuw en daarna droge sneeuw, dan kan de sneeuw zich makkelijk aan de randen van de sticker gaan hechten. Gaat het vervolgens vriezen, dan kleeft de sneeuw nog meer aan de sticker. Als het daarna gaat dooien, kan de sneeuw de sticker meetrekken. Hoe dikker het pak sneeuw, hoe meer gewicht er op de sticker drukt en hoe groter de kans dat het gletsjereffect zich voordoet.
Hoe voorkom ik het gletsjereffect?
Aan de weersomstandigheden kun je niet zoveel doen. Wel kun je een auto binnenzetten of afdekken als er veel sneeuw en kou wordt verwacht om zo je autostickers te beschermen. Bij andere ondergronden kan het helpen om je stickers op tijd sneeuwvrij te maken, zodat de sneeuw niet de kans krijgt zich te hechten en het pak niet te dik wordt. Daarnaast is het belangrijk dat je je stickers op de juiste manier plakt. In het blog Stickers plakken: aandachtspunten waarop je moet letten kun je daar meer over lezen. Omdat meerdere factoren het gletsjereffect veroorzaken, komt het gelukkig niet zo vaak voor. Mocht je er toch mee te maken krijgen, dan weet je nu waardoor dat komt en hoe je dat grotendeels kunt voorkomen.
|
|
|
|
|
|